De meeste mensen denken zelden of nooit aan de rioolbuizen in hun woning, of aan het onderhoud ervan. Maar wist u dat preventief onderhoud aan uw afvoer en rioolbuizen veel onnodige ellende kan voorkomen?
De gevolgen van een eventuele verstopping of lekkage zijn vaak gigantisch. Jaren zonder onderhoud wreken zich dan in een druipend plafond of een parketvloer waar het water door omhoog welt. De enige optie is dan nog traditionele leidingvervanging, waar veel sloopwerk en overlast bij komt kijken. Wees dit voor met een tijdige leidingrenovatie!
Kortom: juist als het gaat om de riolering is voorkomen beter dan genezen. Daarom verzamelden we zeven eenvoudige en praktische tips voor preventief onderhoud van uw afvoer- en rioolbuizen.
Voorkom verstopping en beschadiging van afvoer- en rioolbuizen met deze tips
Waarschijnlijk staat u niet dagelijks stil bij uw afvoer en rioolbuizen. Gelukkig maar, want een riolering in goede staat doet gewoon wat ervan verwacht mag worden, onopvallend op de achtergrond.
1. Gebruik geen afvoerontstoppers met natriumhydroxide
Bij een verstopping van de afvoer grijpen veel mensen tegenwoordig naar een vloeibare ontstopper. Logisch, want met een scheutje van dat spul lijken al je verstoppingsproblemen als sneeuw voor de zon te verdwijnen en het water stroomt weer als vanouds.
Helaas blijft ook nu een ander gevolg buiten beeld totdat het te laat is. Natriumhydroxide bevordert namelijk de corrosie van uw leidingen, waardoor eerder beschadigingen en lekkages ontstaan. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de schade aan uw huid wanneer u een beetje van dit bijtende goedje zou morsen.
Toch maar weer die goede oude rubberen ontstopper op een verstopte afvoer zetten dus, of desnoods een professionele ontstopper inschakelen.
2. Mix zelf een natuurlijke afvoerreiniger voor preventief onderhoud
Natuurlijk is het nog prettiger als een afvoer helemaal niet verstopt raakt. Gelukkig is er met een aantal eenvoudige ingrediënten een reinigingsmiddel te maken waarmee u op verantwoorde wijze uw afvoer en leidingen kunt doorspoelen.
Dit heeft u daarvoor nodig:
1. Heet water
2. Een kopje bakpoeder
3. Een scheut azijn
Het bakpoeder en de azijn giet u in uw afvoer. Dit mengsel zal gaan sissen en pruttelen, maar dat is de bedoeling. Bij deze chemische reactie komen namelijk gassen vrij die het vuil in uw leidingen oplossen. Laat dit goedje een paar uurtjes intrekken om het zijn werk te laten doen. Hierna spoelt u de leidingen na met heet water. Werkt dit niet? Schakel dan een riool ontstoppingsbedrijf in.
3. Spoel niet zomaar alles door de afvoer
Naast natriumhydroxide, is ook vet slecht voor uw leidingen. Veeg vieze pannen daarom altijd eerst schoon met keukenpapier voordat u ze afwast.
Voorkom daarnaast ook zoveel mogelijk dat etensresten in uw rioolbuizen belanden. Probeer er bijvoorbeeld een gewoonte van te maken om deze resten direct uit de afvoer te verwijderen na het afspoelen van de vaat.
4. Preventief afvoer onderhoud begint bij het putje
Uw riool- en afvoerbuizen preventief onderhouden begint al bij de afvoerputjes. Maak de putjes in wasbakken en douche of bad regelmatig schoon. Hiervoor kunt u de natuurlijke afvoerreiniger van tip 2 gebruiken.
Met een schuurspons en wat groene zeep of afwasmiddel kunt u de gootsteenzeef of het doucheputje zelf schoonmaken. Hiermee voorkomt u niet alleen verstoppingen door vuil op tijd te verwijderen, maar gaat u bovendien nare geuren vanuit de afvoerputjes tegen.
5. Vergeet de sifon niet
Ontstoppingen ontstaan vaak in de sifon van de wastafel. Dat is ook niet zo gek natuurlijk, want de sifon – ook wel bekend als een zwanenhals – is door zijn vorm een plek waar vuil zich gemakkelijk ophoopt.
Het doel van de sifon is voorkomen dat stank vanuit het riool terug de woning in komt. In de kromming blijft namelijk water staan, wat geurtjes tegenhoudt.
Dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat de sifon zelf een bron van stank en overlast wordt. Voorkom daarom met preventief onderhoud dat vuil zich ophoopt en er een verstopping ontstaat. Hiervoor kunt u het beste de sifon regelmatig losschroeven en reinigen met warm water en afwasmiddel.
Let op! Plaats een emmer onder de sifon voordat u deze los schroeft, want er blijft zoals gezegd altijd wat water in de kromming staan.
6. Gebruik een afvoerzeef
Een afvoerzeef is een simpel product dat maar een paar euro kost, maar het kan een wereld van verschil maken bij de preventie van verstoppingen of vieze leidingen.
De afvoerzeef is een soort ijzeren rekje dat het afvoerputje afdekt. Door de kleine gaatjes in het zeefje stroomt water eenvoudig weg, maar grovere (vuil-)deeltjes worden tegengehouden. Zo komen ze niet in uw afvoer en rioolbuizen terecht.
7. Zet de vaatwasser regelmatig op een heet programma
In reclames voor wasmiddelen krijgen we voortdurend te horen dat de was met lage temperaturen net zo schoon kan worden. Bovendien zou wassen op lage temperaturen goed zijn voor de portemonnee en het milieu.
Toch is het bij de vaatwasser juist verstandig om regelmatig te kiezen voor het heetste wasprogramma. Heet water reinigt namelijk uw leidingen en voorkomt de vorming van vetklonten.
Voorkom ellende met preventief onderhoud van de afvoer
Zoals u heeft gezien is veel ellende aan afvoer- en rioolbuizen dus te voorkomen met wat simpel preventief onderhoud. Het valt natuurlijk nooit helemaal te voorkomen dat uw leidingen in de loop der jaren slijten. Er komt dan ook altijd een moment waarop de leidingen een opknapbeurt nodig hebben. Wacht u hier te lang mee, dan ontstaan er vervelende gevolgen zoals lekkages.
Bent u er op tijd bij, dan is relinen vaak nog een mogelijkheid. Dat is veel minder ingrijpend dan een klassieke leidingrenovatie, met al het hak- en breekwerk dat daarbij komt kijken. Hoe goed u het preventief onderhoud van uw afvoer en rioolbuizen ook heeft bijgehouden, het is bij leidingen die al heel wat jaren meegaan daarom altijd verstandig om eens een camera-inspectie te laten uitvoeren.