“Leidingen vervangen of renoveren. Wat zijn de verschillen?

   

De leidingen van je riolering. Typisch zoiets waar je eigenlijk nooit aan denkt, omdat ze gewoon doen wat ze moeten doen. Totdat er iets mis mee is: dan wordt opeens maar al te duidelijk hoe belangrijk die leidingen eigenlijk zijn. Wanneer de leidingen in slechte staat verkeren of zelfs al problemen opleveren, zijn er twee opties. 1. Je kunt de leidingen volledig laten vervangen of 2. de bestaande leidingen renoveren.

Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen en wanneer kies je voor welke optie?


“We hebben regelmatig een rioolreinigingsbedrijf moeten laten komen, omdat de boel verstopt zat. Daardoor wisten we dat -als we geen actie zouden ondernemen- er nog meer problemen zouden komen”. 

In dit artikel lees je hoe je ellende met leidingen snel op kunt lossen, of idealiter zelfs voor kunt zijn.

1. Leidingen vervangen

In bepaalde situaties kan het voorkomen dat de leidingen in dusdanig slechte staat verkeren dat vervanging eigenlijk de enige haalbare optie is. Het komt geregeld voor dat leidingen worden vernieuwd als onderdeel van een algehele renovatie, bijvoorbeeld wanneer ook de toiletruimtes en badkamers opnieuw worden ingericht.

Het interessante hierbij is dat aangezien sloopwerkzaamheden toch al onderdeel zijn van dergelijke projecten, het vervangen van de leidingen eigenlijk minder impact heeft. Dit is vooral het geval omdat de woningen bij dit soort projecten in de meeste gevallen niet bewoond zijn. Dit betekent dat de uitvoering van de vervanging soepeler kan verlopen, zonder dat bewoners ongemak ondervinden.

Bij het vervangen van de leidingen komt behoorlijk wat kijken. Het volledig vervangen van de leidingen in een pand gaat in de meeste gevallen gepaard met veel sloopwerkzaamheden en zeker als een pand bewoners heeft, maakt dat een behoorlijke impact. Bewoners moeten soms een aantal weken ergens anders verblijven en ondervinden veel overlast.

Verrassing uit de hoge hoed

Het komt ook voor dat standleidingen (staande leidingen) van asbestcement zijn. Bij het vervangen van de leidingen wordt dit niet altijd onderzocht waardoor er bij het slopen ineens een verrassing uit de hoge hoed komt. Dat betekent namelijk niet alleen vertraging op het project maar ook nog eens een flinke hap uit het budget. De prijs voor het vervangen van asbest is namelijk 3 keer zo hoog, en dat is niet (as) best dus. Als je asbest tegenkomt, dan moet je dit professioneel laten verwijderen en afvoeren.

Als VVE beheerder of woningcorporatie is het dus raadzaam om bij dergelijke renovatieprojecten niet alleen te kijken naar het esthetische aspect, maar ook naar de functionele aspecten van de riolering. Het strategisch meenemen van leidingvervanging in dergelijke grotere projecten kan op de lange termijn voordelen bieden en de algehele woonsituatie verbeteren.

2. Bestaande leidingen renoveren

Bij slijtage van de leidingen is er de mogelijkheid om te renoveren. Een term die veel wordt gebruikt voor het renoveren van leidingen is Relinen.

Relinen is een verzamelnaam voor renovatie van leidingen zonder dat de muren of vloeren opengebroken worden. Bij Relinen wordt er een nieuwe leiding in de bestaande standleiding gemaakt. Via bijvoorbeeld een spraytechniek wordt er aan de binnenkant een nieuwe buis gecreëerd. De leidingen kunnen -afhankelijk van het soort materiaal wat wordt toegepast- weer 50 jaar mee. Laat je daarin vooral goed informeren, het laatste wat je wil is na een aantal jaren weer met het onderhoud van de riolering aan de slag.

Technieken Relinen

Spray Techniek

Voor de meeste staande leidingen, ook wel standleidingen genoemd, wordt er een spraytechniek toegepast. In dunne laagjes wordt het vloeibare materiaal, met een roterende spuitkop aangebracht in de leiding. De handelingen worden met speciale camera’s vastgelegd en gevolgd. Op die manier wordt er van binnenuit een nieuwe leiding gecreëerd. De materialen die daarvoor worden gebruikt verschillen maar het materiaal droogt in veel gevallen heel snel. Daardoor kunnen de leidingen direct weer gebruikt worden.

Koustechniek

Dit is een rioolrenovatiemethode die met name wordt toegepast op het renoveren van de hoofdriolering. De Koustechniek werkt ook van binnenuit. Er wordt bij deze techniek een soort kous door de leiding getrokken/geblazen. Die kous wordt eerst voorzien van vloeibaar materiaal en vervolgens wordt er druk op gezet.  Na een uur is de kous uitgehard en moeten alle aansluitingen vanuit de woning naar de standleiding weer open worden gemaakt met een freesapparaat.

Om rioolleidingen te vernieuwen is het dus niet per se nodig om alles open te breken. In veel gevallen wordt er wel iets gedemonteerd, bijvoorbeeld een toiletpot om een goede toegang tot de leiding te krijgen. De toiletpot wordt daarna weer netjes teruggezet.

Geeft relinen overlast en waar dien je rekening mee te houden?

De afvoeren kunnen een aantal dagen niet gebruikt worden, dit heeft invloed op wat hierop is aangesloten (Wc, badkamer en keuken) In veel gevallen krijgen bewoners een vervangend toilet. Als de wc-aansluiting ook wordt behandeld lopen monteurs veel in en uit de woning. Als het appartementencomplex in zijn geheel verouderd is kan het ook voorkomen dat toiletpotten dermate verouderd zijn dat ze niet teruggeplaatst kunnen worden door de opdrachtnemer.  Ook kan het zijn dat er onverhoopt toch een deel opengebroken moet worden als leidingen niet toegankelijk zijn.

Wat zijn de voordelen van Relinen?

Minder ongemak voor bewoners Bij relining kunnen bewoners na enkele dagen alweer gebruik maken van het eigen sanitair, in tussentijd krijgt men vaak een tijdelijk toilet. Bewoners kunnen tijdens de werkzaamheden gewoon in hun huis blijven wonen.

Lagere kosten Relinen gaat snel, over het algemeen is het binnen 59 uur afgerond. Daardoor zijn er minder kosten verbonden. Onder de streep kost relinen veel minder manuren dan het er volledig uitslopen en opnieuw aanbrengen van leidingen.

Circulair Relinen betekent dat de bestaande leiding vernieuwd wordt van binnenuit. Je verlengt daarmee de levensduur van het pand, wat past binnen de circulaire gedachte. Zo is er bijvoorbeeld een stuk minder afval omdat er niets opengebroken wordt. Bij renoveren zitten de oude leidingen dus nog gewoon in het pand, maar hebben dankzij de nieuwe binnenleiding weer minstens 50 jaar trouwe dienst te bieden.

Wanneer kies je voor welke methode? Laat je alles vervangen of ga je relinen?

Het hangt echt af van jouw situatie. Volledige vervanging van de leidingen kan interessant zijn bij leegstaande panden, zeker wanneer er toch al grootscheepse renovaties met hak- en breekwerk op de planning staan. Toch kan ook hier relining nog een interessante optie zijn. Bijvoorbeeld om de kosten of doorlooptijd van het project te drukken of om duurzame doelstellingen te waarborgen.

Maar als de leidingen in een te slechte staat verkeren is relinen geen optie meer.

Kan ik zelf de conditie van de leidingen meten?

JA. Als je twijfelt over de conditie van de leidingen is het in elk geval verstandig om in kaart te brengen wat de staat is van je leidingen. Je kunt daar zelf al het volgende voor doen:

Check de leeftijd

Als je weet wanneer het complex gebouwd is, kun je ook inschatten hoe oud de riolering is. Als het gebouw al meer dan 30 jaar bestaat, is het slim om even te laten checken hoe het staat met de riolering.

Check het materiaal

Je kunt de riolering meestal zien op de benedenverdieping of in de kelder van het gebouw. Deze buizen lopen horizontaal langs het plafond of gaan verticaal de grond in.

Als de leidingen van gietijzer of asbest zijn gemaakt, is het eigenlijk slim om in de gaten te houden hoe het gesteld is met de riolering. Die oude leidingen kunnen na verloop van tijd namelijk behoorlijk problematisch worden. Gietijzeren leidingen kunnen gaan roesten en barsten, wat leidt tot nare lekkages en verstoppingen. En asbestleidingen zijn niet alleen fragiel en kunnen na verloop van tijd breken, maar ze kunnen ook gevaarlijke asbestvezels loslaten die slecht zijn voor onze gezondheid.

Dus, door af en toe te checken hoe het gaat met die riolering, kun je mogelijke problemen opsporen voordat ze groter worden. Niemand zit immers te wachten op een doorweekte badkamer of een verstopt toilet.

Door een oogje te houden op die riolering kun je gedoe en ongemak voorkomen. Het helpt ook om ervoor te zorgen dat het hele rioleringssysteem lekker blijft werken en het gebouw een fijne plek blijft om te wonen.

Check op problemen

Als je bij het beheren van een appartementencomplex of woningen te maken hebt met borrelende geluiden in het riool, traag weglopend water of zelfs vochtplekken die opduiken op muren of plafonds, dan is het mogelijk dat er een rioleringsprobleem is dat aandacht verdient.

Het kan een goed idee zijn om eens met bewoners te praten. Wellicht hebben zij ongemakken met de riolering die ze ervaren. Preventie is altijd beter is dan achteraf problemen oplossen. Het oplossen van rioleringsproblemen kan behoorlijk wat rompslomp voorkomen, vooral in grotere woongemeenschappen. Even peilen bij de bewoners kan zeker geen kwaad!

Een Blik op vooraanstaande Rioleringsbedrijven

Er zijn verschillende gerenommeerde bedrijven actief in de rioleringsbranche, zoals Proline, VSR, Van der Velden Rioleringsbeheer en Reliner. Elk van deze bedrijven heeft zijn eigen sterke punten en expertise die het vermelden waard zijn.

Proline staat bekend om zijn innovatieve benadering van rioleringsoplossingen. Ze hebben een bewezen staat van dienst als het gaat om het implementeren van geavanceerde technologieën en technieken om problemen met rioleringssystemen effectief aan te pakken.

VSR heeft langdurige ervaring in de rioleringsindustrie en heeft een uitgebreide kennis opgebouwd op het gebied van rioolinspectie en -onderhoud. Ze hebben een team van professionals die weten hoe ze de conditie van rioleringssystemen grondig kunnen beoordelen en eventuele problemen kunnen identificeren.

Van der Velden Rioleringsbeheer is een bekende naam in de rioleringssector en staat bekend om hun uitgebreide expertise op het gebied van rioleringsbeheer en -onderhoud. Ze hebben een breed scala aan diensten, waaronder het reinigen, inspecteren en renoveren van rioleringssystemen.

Reliner heeft zich gespecialiseerd in rioolrenovatie en blinkt uit in het toepassen van innovatieve reliningsmethoden. Ze hebben bewezen dat ze in staat zijn om oude, beschadigde leidingen te renoveren en zo de levensduur ervan te verlengen.

Zeker weten hoe het zit?

Een camera inspectie door een gerenommeerde partij, vaak een conditiemeting genoemd, brengt daadwerkelijk in kaart hoe de leidingen eraan toe zijn. De uitkomst daarvan wordt netjes gerapporteerd. Vraag ook of je de beelden zelf mag zien. Van daaruit kun je verder.

Meer weten of een conditiemeting aanvragen? wij helpen u graag verder.

Terug
Manage cookie settings
This website uses cookies to make our services work, and that’s why some cookies are necessary and can’t be declined. We use cookies to give you the best user experience possible. You can manage your cookies in the next session.
Cookie settings
Cookie settings
Necessary Cookies
These Cookies are necessary for our website to work and can’t be turned off. The Cookies are usually only activated when you, for example, fill out a form or create or log in to your account. They don’t track any personal information.
Performance Cookies
These Cookies help us to track the number of visitors on our webpage. They also track where our visitors came from and how they found our website. We use this information to analyze how to make our website more user-friendly for our visitors and which landing pages are most relevant for our customers. The information that we store is, for example, what pages you visit when using our website.
Marketing Cookies
We use these Cookies to analyze how we can make our advertising better. The information helps us to learn more about our visitors and makes it possible to personalize ads based on your previous use of our services.